clubhuis 1945TV Oranje Nassau – het heden en de geschiedenis

Op dit moment heeft TV Oranje Nassau acht tennisbanen waarvan zes met verlichting. Er is een oefenbaan voor de kleintjes en een tennis oefenmuur. Daarnaast hebben we meer dan 550 leden, waarvan ongeveer 30% jeugdlid is.  

We zijn zowel een recreatieve vereniging als een competitieve vereniging met in de competitie diverse senior- en juniorteams. Onze junioren zijn een unicum in Nederland, want wij staan landelijk op de derde plaats met het aantal jeugdteams dat deelneemt aan de competitie. Dat komt omdat we voor de jeugd een all-in tarief hanteren waarbij vrijwel alle jeugdactiviteiten inclusief zijn. Ook voeren we jaarlijks een actief instroombeleid via basisscholen in de buurt.

Geen enkele vereniging kan zonder vrijwilligers, en ook daarvan heeft TVON er een heleboel. Zonder deze vrijwilligers kan TVON niet bestaan. Eveneens hebben we een actief sponsorbeleid en weten ondernemers uit de regio ons te vinden, of we zoeken ze op.

Vernieuwing van het clubhuis heeft de afgelopen maanden in de picture gestaan, alsmede baanonderhoud en parkbeheer. Ons park is uniek qua tuin en ligging. Midden in een woonwijk en toch zoveel groen, dat zie je zelden. Verduurzamen van TV Oranje Nassau wat betreft verlichting en energie zijn in volle gang. Dankzij een actieve monitoring van mogelijke subsidies kunnen we dit effectueren.

Op deze website kun je ook ons digitale clubblad downloaden, daar staat allerlei info in die we aan de start van het seizoen aan de leden meegeven.

Geschiedenis

TV Oranje Nassau is op 1 februari 1930 opgericht voor de medewerkers van de Oranje Nassau mijnen. Destijds werden er twee banen aangelegd en telde de vereniging circa 60 leden. In de loop der jaren is het aantal banen uitgebreid tot acht.

In de beginjaren verzorgden mijnmedewerkers de aanleg en het onderhoud van het park. De eerste jaren waren er krijtlijnen i.p.v. linten; in een tuinpaviljoentje kon koffie of thee worden gezet en de wijde omgeving bestond uit agrarisch land.
Later konden ook familieleden en vrienden van de beambten van de Oranje Nassau mijnen – op voordracht – lid worden en nog weer later werd TVON een “open” vereniging. Hiermee steeg het aantal tennis’-enthousiastelingen, waarna er gewoon banen bijgelegd werden.

De dertiger jaren waren op financieel gebied moeilijke jaren voor de club. In 1935 bestond er geharrewar over afschrijven van banen en door geldgebrek werd in 1937 niet aan de competitie deelgenomen.
Bij het 25-jarig bestaan in 1955 werd het huidige clubhuis (inclusief dienstwoning) geopend. De vereniging telde toen 300 tennisleden waarvan ongeveer 2/3 deel niet werkzaam was bij de mijnen. Een opmerkelijk evenement in de geschiedenis van TVON was het ‘drie-landen-toernooi’. Begonnen als toernooi voor Belgen, Duitsers en Nederlanders groeide het – mede door een boycot van profspelers op Wimbledon – uit tot een internationaal A-toernooi. Dit evenement werd in totaal acht keer door TVON georganiseerd. Leuk daarbij te vermelden is dat een deel van de spelers tijdens genoemd toernooi, onderdak vond bij leden/gastgezinnen in de regio en een ander deel in een tentenkamp op het tennispark kampeerde.

clubhuis 2010Na de mijnsluiting wilde de toenmalige eigenaar O.G.O.N. het tennispark, bestaande uit zes banen, clubhuis annex bovenwoning en omliggende grond, afstoten. De koop van het tenniscomplex heeft het bestuur destijds veel financiële hoofdbrekens gekost. Als oplossing voor de problemen werd besloten een ander contributiesysteem in te voeren. Met het geven van gezinskortingen konden vele families voor de vereniging behouden blijven.

In 1978, vier jaar na de aankoop van het tennispark door de vereniging, kon met steun van de overheid een grote renovatie van het tennispark worden gerealiseerd. Daarbij vond uitbreiding plaats naar de huidige acht banen (twee aan twee), werd een automatische beregening geïnstalleerd en een parkeerplaats aangelegd. Deze faciliteiten bevorderden de kwaliteit van het tennispark enorm.
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de vereniging in 2005 is het clubhuis, het hart van het tennispark, aan de buitenkant opnieuw geverfd in toepasselijke kleuren en, mettertijd, werden de binnenkant, de bar, de kleedkamers en douches gerenoveerd.
Op de foto’s is te zien hoe het complex er in de beginjaren uitzag en hoe het er anno 2022 bij staat.

In september 2011 vond een ware happening plaats. De door Richard Krajicek (voormalig Wimbledon-kampioen) beschilderde olifant Wimby genaamd, kon worden verworven. Spontane leden/sponsoren maakten de aankoop èn een bezoek van Richard aan ons park mogelijk. Bovendien kwam Sharon Walraven en speelde een demonstratie rolstoeltennis partij. Velen zullen zich deze bijzondere dag beslist lang blijven herinneren.

Het uitnodigen van tenniscoryfeeën is in 2012 voortgezet. Sjeng Schalken gaf een clinic en zijn kledinglijn werd door TVON leden geshowed. Dit jaar zal Raemon Sluiter in september met een clinic zijn opwachting maken.

Bestuur, maart 2013

Niets van deze informatie mag gekopieerd of gebruikt worden zonder toestemming van het bestuur.
© TVON

 

Sponsoren

Archief